joi, 21 octombrie 2010

Dulceata de prune cu nuca

Ingrediente:
-         1.5kg prune (cantarite dupa ce au fost curatate de coaja si samburi);
-         1kg zahar;
-         300ml apa;
-         20 nuci;
-         1 lingurita bicarbonat de sodiu;
-         zeama de la 1/2 lamaie;
-         un baton de vanilie.

Mod de preparare:
            Prunele se curata de coaja (aceasta se desprinde usor de pulpa cand prunele sunt coapte) si de samburi ( cu ajutorul unui bat pentru frigarui sau cu o agrafa tare).
            Bicarbonatul se dizolva in apa (la un litru de apa se adauga o lingurita de bicarbonat).
            Prunele astfel curatate se cantaresc si se pun in apa cu bicarbonat cat sa le acopere. Se lasa in apa cca o ora.
            Intre timp se pregatesc nucile. Se prefera nucile abia coapte (cam prin septembrie) care se curata usor de pielita amara si raman albe. Daca se folosesc nucile de anul trecut, miezul acestora se introduce putin in cuptor pentru a se desprinde pielita uscata de pe ele.
            Zaharul se dizolva in 300ml de apa si se pune pe foc pana se leaga putin. Se adauga prunele in care s-a introdus un sfert de miez de nuca si se fierbe la foc mic pana este aproape legata. Spuma formata va fi inlaturata.
            Se adauga zeama de lamaie si vanilia si se verifica daca dulceata este legata.
Se pune calda in borcanele incalzite in prealabil. Borcanele se intorc cu gura in jos cca o ora apoi sunt etichetate si asezate in camara.

Dulceata de prune cu nuca



Un comentariu: