Ingrediente:
-
1.5kg
prune (cantarite dupa ce au fost curatate de coaja si samburi);
-
1kg
zahar;
-
300ml
apa;
-
20
nuci;
-
1
lingurita bicarbonat de sodiu;
-
zeama
de la 1/2 lamaie;
-
un
baton de vanilie.
Mod de preparare:
Prunele se curata de coaja (aceasta se desprinde
usor de pulpa cand prunele sunt coapte) si de samburi ( cu ajutorul unui bat
pentru frigarui sau cu o agrafa tare).
Bicarbonatul
se dizolva in apa (la un litru de apa se adauga o lingurita de bicarbonat).
Prunele
astfel curatate se cantaresc si se pun in apa cu bicarbonat cat sa le acopere.
Se lasa in apa cca o ora.
Intre
timp se pregatesc nucile. Se prefera nucile abia coapte (cam prin septembrie)
care se curata usor de pielita amara si raman albe. Daca se folosesc nucile de
anul trecut, miezul acestora se introduce putin in cuptor pentru a se desprinde
pielita uscata de pe ele.
Zaharul
se dizolva in 300ml de apa si se pune pe foc pana se leaga putin. Se adauga
prunele in care s-a introdus un sfert de miez de nuca si se fierbe la foc mic
pana este aproape legata. Spuma formata va fi inlaturata.
Se
adauga zeama de lamaie si vanilia si se verifica daca dulceata este legata.
Se pune calda in borcanele incalzite
in prealabil. Borcanele se intorc cu gura in jos cca o ora apoi sunt etichetate
si asezate in camara.
Dulceata de prune cu nuca |
Am facut si e buna rau. Spor la treaba.
RăspundețiȘtergere