Articole


Voinicica (Rucola)
Voinicica (Eruca sativa) este o planta anuala comestibila cunoscuta mai mult sub denumirea italiana de rucola. Mai este cunoscuta si sub numele de rocket sau arugula. Este o specie de Eruca originara din regiunea Mediteraneeana, din Maroc si estul Portugaliei pana in Liban si Turcia.
Este o planta care creste 20-100cm inaltime. Frunzele sunt adanc crestate, lobate, cu patru pana la zece lobi laterali mici si unul terminal mai mare. Florile au 2-4cm in diametru, aranjate in forma de ciorchine (corimb); petalele sunt alb-galbui cu vinisoare violete si cu stamine galbene; sepalele cad curand dupa ce floarea se deschide. Fructul este o pastaie de 12-35mm lungime, cu un varf ascutit si contine cateva seminte care sunt comestibile.
Este bogata in vitamina C si potasiu. Este cultivata frecvent cu toate ca domesticirea sa nu poate fi considerata completa. A fost cultivata in zona mediteraneeana din vremea romanilor si este considerata un afrodisiac.
Inainte de 1990 era in mod frecvent adunata din salbaticie si nu era cultivata pe o scara larga sau studiata stiintific.
Pe langa frunze, florile (des folosite in salata ca garnitura comestibila), capsulele cu seminte fragede si semintele mature sunt toate comestibile.
Frunzele au un gust picant si in special cele tinere au un gust mai placut. De obicei se foloseste in salate, adesea amestecate cu alte verdeturi, dar se poate utiliza si ca ingredient culinar.
 
Varza de Bruxelles
Cu numai zece calorii fiecare, varza de Bruxelles este saraca in grasimi si sodiu, bogata in fibre dietetice si nu contine colesterol. De asemenea are un nivel ridicat de vitamina C naturala si componente care ajuta sanatatea numite glucosinolate cu proprietati antioxidante si care au beneficii dovedite in prevenirea cancerului. Varza de Bruxelles are nivelul de vitamina C de trei ori mai mare decat al unei portocale. Diferita de marea majoritate a vegetalelor, varza de Bruxelles este mai degraba bogata in proteine, acestea insumand mai mult de un sfert din caloriile sale. 4-6 verze contin necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. De asemenea, este o sursa excelenta de vitamina D si acid folic in timpul sarcinii.
Daca se consuma proaspete, putin fierte, sunt o delicatesa. Aceasta mancare este o sursa buna de tiamina, riboflavina, fier, magneziu, fosfor si cupru si o sursa foarte buna de fibre dietetice, vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B6, acid folic, potasiu si magneziu.