Voinicica
(Rucola)
Voinicica
(Eruca sativa) este o planta anuala comestibila cunoscuta mai mult sub
denumirea italiana de rucola. Mai este cunoscuta si sub numele de rocket sau arugula. Este o specie de Eruca originara din regiunea
Mediteraneeana, din Maroc si estul Portugaliei pana in Liban si Turcia.
Este o planta
care creste 20-100cm inaltime. Frunzele sunt adanc crestate, lobate, cu patru
pana la zece lobi laterali mici si unul terminal mai mare. Florile au 2-4cm in
diametru, aranjate in forma de ciorchine (corimb); petalele sunt alb-galbui cu
vinisoare violete si cu stamine galbene; sepalele cad curand dupa ce floarea se
deschide. Fructul este o pastaie de 12-35mm lungime, cu un varf ascutit si
contine cateva seminte care sunt comestibile.
Este bogata in
vitamina C si potasiu. Este cultivata frecvent cu toate ca domesticirea sa nu
poate fi considerata completa. A fost cultivata in zona mediteraneeana din
vremea romanilor si este considerata un afrodisiac.
Inainte de
1990 era in mod frecvent adunata din salbaticie si nu era cultivata pe o scara
larga sau studiata stiintific.
Pe langa frunze, florile (des
folosite in salata ca garnitura comestibila), capsulele cu seminte fragede si
semintele mature sunt toate comestibile.
Frunzele au un
gust picant si in special cele tinere au un gust mai placut. De obicei se
foloseste in salate, adesea amestecate cu alte verdeturi, dar se poate utiliza
si ca ingredient culinar.
Varza de
Bruxelles
Cu numai zece calorii
fiecare, varza de Bruxelles este saraca in grasimi si sodiu, bogata in fibre
dietetice si nu contine colesterol. De asemenea are un nivel ridicat de
vitamina C naturala si componente care ajuta sanatatea numite glucosinolate cu proprietati antioxidante
si care au beneficii dovedite in prevenirea cancerului. Varza
de Bruxelles are nivelul de vitamina C de trei ori mai mare decat al unei
portocale. Diferita de marea majoritate a vegetalelor, varza de Bruxelles este
mai degraba bogata in proteine, acestea insumand mai mult de un sfert din
caloriile sale. 4-6 verze contin necesarul zilnic de vitamina C al unui adult.
De asemenea, este o sursa excelenta de vitamina D si acid folic in timpul
sarcinii.
Daca se consuma
proaspete, putin fierte, sunt o delicatesa. Aceasta mancare este o sursa buna
de tiamina, riboflavina, fier, magneziu, fosfor si cupru si o sursa foarte buna
de fibre dietetice, vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B6, acid
folic, potasiu si magneziu.