joi, 21 octombrie 2010

Dulceata de pepene galben


Ingrediente:
-         1.3kg coaja de pepene galben (cantarite dupa ce au fost fierte in otet si scurse);
-         1kg zahar;
-         500ml apa;
-         zeama de la o lamaie;
-         un baton de vanilie.

Mod de preparare:
            Se folosesc pepeni Turchestan sau Cantalup.
            Coaja se curate si se foloseste toata pulpa tare de la mai multi pepeni galbeni.
            Feliile de pepene se taie in fasii lungi de 1cm fiecare si transversal din cm in cm. Daca grosimea cojii de pepene ar fi de un centimetre ar rezulta cubulete.
            Pentru aspect se recomanda folosirea unui cutit riglat.
Cojile astfel taiate se pun la fiert in 2l de apa si 300ml otet de 9grade. Cand apa clocoteste se adauga cojile si se lasa sa fiarba cca o ora sau mai mult deoarece otetul le intareste si se moaie mai greu. Apoi acestea se pun intr-o strecuratoare, se limpezesc bine, se scurg si se cantaresc.
            Intr-o oala mare se dizolva zaharul in 500ml apa si se pune oala la fiert. Cand siropul da in clocot se adauga cojile si se lasa sa fiarba pana se leaga dulceata.
            Inainte de a opri focul se adauga zeama de lamaie si batonul de vanilie. Atentie la zeama de lamaie; puneti putin si gustati, daca considerati ca mai trebuie mai adaugati.
            Dulceata trebuie sa aiba o culoare aurie cand este gata.
            Se pune in borcane cat este inca calda. Borcanele se acopera si se intorc cu gura in jos cca o ora, apoi li se pun etichete si se aseaza in camara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu