joi, 20 octombrie 2011

Gogosari in otet

Gogosari in lichidul clocotit
Gogosari scosi din lichidul clocotit

Ingrediente:
-         8kg gogosari;
-         1l otet de 90;
-         2l apa;
-         30gr sare;
-         300gr zahar;
-         200gr miere;
-         boabe de piper;
-         foi de dafin;
-         frunze de telina;
-         boabe de mustar.

Mod de preparare:

1.      Gogosarii se spala, apoi se taie in felii (sferturi).
2.      Se pune pe foc, intr-un vas mai mare (de 8 l) otetul, apa, sarea, zaharul, mierea, cateva boabe de piper, 3-4 foi de dafin, frunze de telina si se lasa pana da in clocot.
3.      Se introduc gogosarii taiati in lichidul clocotit si se tin 2 minute pana isi schimba putin culoarea, apoi se scot cu spumiera si se pun intr-un lighean sau castron mai mare. Feliile de gogosari astfel pregatite se introduc una in alta, cate doua-trei, pentru a ocupa mai putin spatiu si se aseaza in borcanele incalzite in cuptor in prealabil.
4.      Lichidul inca fierbinte se toarna in borcane (peste gogosari) pana ii acopera. De preferat ca borcanele sa fie asezate pe o tabla sau ceva metalic pentru a nu se sparge.
5.      Deasupra gogosarilor din borcane se pune cate o lingurita de boabe de mustar.
6.      Acolo unde gogosarul nu sta in intregime in lichid se poate pune 2-3 bucati de hrean sau niste crengute curate in cruce pentru a mentine si gogosarul de deasupra in lichid.
7.      Borcanelor li se pune capacul si se introduc la loc racoros si intunecat (in pivnita sau camara).

Gogosari in otet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu