sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Supa de rosii


Ingrediente:
-         1 1/2l suc de rosii;
-         2 cepe;
-         1 morcov;
-         1 ardei gras;
-         1 lingura de orez;
-         1 lingura de zahar;
-         piper macinat;
-         ulei;
-         frunze de telina;
-         patrunjel;
-         sare.

Mod de preparare:

1.      Se fierb in apa cu sare 2 cepe curatate si morcovul curatat si taiat in bucati mari. Cand zarzavatul este fiert, se strecoara zeama prin sita si se pune la fiert cu ardeiul taiat cubulete si orezul spalat in mai multe ape. Ceapa si morcovul se arunca. Se adauga sucul de rosii (eu am folosit sucul de rosii ramas cand am pregatit zacusca) si putin ulei (1 lingura).
2.      Se lasa supa sa fiarba pana ce orezul infloreste. Se adauga sare si zahar dupa gust, putin piper macinat, 2-3 frunze de telina tocate si patrunjelul tocat.
Se serveste calda sau rece, dupa preferinta.

Supa de rosii

Supa de pui cu galuste


Ingrediente:
-         carne de pui;
-         1 ceapa;
-         1 morcov;
-         1 pastarnac;
-         patrunjel;
-         sare.
Galuste:
-         2 oua;
-         60ml ulei;
-         80gr gris;
-         sare.

Mod de preparare:

1.      Carnea se spala si se pune la fiert in 3l de apa cu sare. Se poate folosi la aceasta supa orice parte de la pui (eu am pus pulpele si aripile de la un pui mai mare). Cand se formeaza spuma, aceasta se va indeparta cu spumiera sau cu o lingura.
2.      Dupa ce carnea a fiert si nu se mai formeaza spuma se adauga zarzavatul (ceapa se curata si se adauga intreaga; morcovul si pastarnacul se curata si se taie in bucati mai mari). Ceapa se va arunca dupa ce a fiert, morcovul si pastarnacul pot sa ramana in supa sau puteti sa-i aruncati daca doriti ca supa sa fie cat mai simpla.
3.      Dupa ce totul este fiert se scoate carnea fiarta si zarzavatul si se pun pe o farfurie, iar in supa clocotita se adauga galustele.
4.      Prepararea galustelor: Se bat 2 oua, se adauga sare, uleiul si se omogenizeaza, apoi se adauga grisul “in ploaie” si se amesteca bine. Daca compozitia este prea subtire se mai adauga gris, dar nu mult pentru a nu iesi galustele prea tari. Se uda o lingura cu apa rece, se ia din compozitie si se toarna in supa clocotita. Se lasa sa fiarba cateva minute pana se umfla galustele.
5.      Carnea fiarta si zarzavatul se aseaza frumos in farfurii impreuna cu galustele, peste ele turnandu-se supa calda. Se adauga patrunjel verde tocat si se serveste calda.

Supa de pui cu galuste