Ingrediente:
- 3.5kg de cirese amare coapte bine;
- 2kg zahar;
- zeama de la o lamaie mare;
- un baton de vanilie.
Mod de preparare:
Ciresele se spala, se curata de codite si de samburi cu un aparat special de scos samburii sau mai degraba prin impingere usoara cu degetul mare (daca sunt foarte coapte vor iesi usor) si se pun intr-o cratita mare si intinsa. Peste ele se adauga zaharul si se lasa 2-3 ore ca sa-si lase zeama.
Cratita se pune pe foc mic si se lasa sa fiarba. Nu se adauga apa fiindca fructele isi vor lasa ele suficient suc.
Pe parcursul fierberii se va aduna spuma.
Cand fructele plutesc in tot siropul si dulceata este aproape legata, se adauga zeama de lamaie si vanilia. Se verifica dulceata daca s-a legat: se ia o lingura de dulceata, se pune pe o farfurie si se lasa sa se raceasca. Daca dulceata este inchegata, se ia de pe foc si se pune calda in borcanele incalzite in prealabil. Se pun capacele si se intorc borcanele cu gura in jos cca o ora.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu